Under 2015 valde man att avbryta produktionen av Plasma TV-n. Många använder dock fortfarande Plasma och denna teknologi säljs på andrahandsmarknaden. Som ett resultat är det viktigt att förstå hur en plasma-tv fungerar och hur den jämförs med en LCD-TV.

Hur fungerar tekniken bakom en Plasmaskärm?

Plasma och LCD-TV är nämligen lika men samtidigt väldigt olika. Både Plasma och LCD skärmar är platta och tunna och kan också innehålla många av samma funktioner. Båda typerna kan vara väggmonterade och kan vara inbyggda med både internet och lokal nätverksström, båda erbjuder samma typer av fysiska anslutningsmöjligheter och så att man givetvis kan se på både TV-program, filmer och annat innehåll. Det finns också en mängd olika storlekar och upplösningar som man kan välja bland. Men hur Plasma och LCD producerar och visar dessa bilder är faktiskt ganska annorlunda.

Plasma tekniken fungerar som en digital bildskärm och är uppbyggd på frontglas, dielektriskt lager samt ett skyddslager. Bakom det första lagret, frontglaset, så finner man två olika elektroder som är transparenta. Dessa är omgivna av neon och xenon gaser vilka tillsammans utgör själva plasman. Här bryter det dielektriska lagret in och därefter skyddslagret. När skärmen tar emot ström så förs detta till elektroderna som fylls på till en viss nivå, tills en urladdning sker och ett ultraviolett ljus uppstår. Det är detta ljus som sätter igång fosforbeläggningen och pixlarna som befinner sig bakom skyddslagret. Pixlarna avger RGB ljus och skapar bilden på skärmen.

Fördelar med Plasma

  • Bättre kontrastförhållande och förmåga att skapa en djupare svart färg.
  • Bättre färgnoggrannhet och mättnad.
  • Bättre rörelsespårning.

Nackdelar med Plasma

  • Plasmaskärmen är inte lika ljus som exempelvis LCD-skärmen. Plasma-TV:n fungerar bättre i ett svagt upplyst eller mörkt rum.
  • Skärmytan är mer reflekterande för omgivande ljuskällor.
  • Plasmaskärmen genererar mer värme och använder mer energi än exempelvis LCD, på grund av behovet av att bränna av fosfor för att skapa bilderna.