Idag finns det en hel del olika skärmar att välja mellan och LED är ett av dessa alternativ. LED-TV är en typ av LCD-TV som använder ljusdioder (LED) för att bakgrundsbelysa bildskärmen i stället för den kalla katodens lysrör (CCFL) som används i vanliga LCD-TV. LED-TV-apparater är mer formellt kända som LED-bakgrundsbelysning eller LCD-TV.

Vad är LED

En LED är en halvledar-anordning som avger synligt ljus när en elektrisk ström passerar genom den. Ljuset är inte särskilt ljust, men i de flesta lysdioder är det monokromatiskt, som förekommer vid en enda våglängd. I jämförelse med lysrör har LED-lamporna betydligt lägre strömkrav och omvandlar kraften till ljus mer effektivt så att mindre energi går förlorad som värme och fokuserar på mindre ljusläckage. En LED-TV håller också mycket längre än de flesta andra belysningstekniker.

Olika tekniker som används inom LED

Det finns tre olika LED-tekniker som används. Den vanligaste av dessa tre är kantljusdiod, där vita lysdioder ligger runt kanten av skärmen och en diffusionspanel som används för att belysa displayen jämnt. LED-skärmar med kantdioder kan vara mycket tunna. En annan typ är dynamisk RGB-LED, som placeras bakom panelen. RGB-lysdioder gör det möjligt att rikta in områden för dimning mer exakt, vilket i sin tur leder till en mer verklig avbild av svart och vit. I den tredje typen är LED-lamporna placerade bakom panelen på samma sätt som de är med RGB LED-skärmar, men det finns ingen kapacitet för lokaliserad dimning.

För- och nackdelar med LED

Några olika leverantörer som arbetar med LED-TV inkluderar Kogan, LG, Panasonic, Philips, ProScan, Samsung, Toshiba och Vizio. Några fördelar med LED är att de använder mindre ström och producerar mindre värme än plasma eller andra LCD-TV. RGB-LED ger en ljusare och skarpare bildskärm samt bättre kontrastförhållande än andra LCD-TV. Kantlysdioder kan även utformas i ett tunnare format. Nackdelar med LCD är att det oftast är dyrare än plasma eller andra LCD-TV.