Många undrar säkert varför LED-TV är ett populärt alternativ. Eftersom det är ett lite dyrare alternativ än en vanlig LCD-TV kan det vara svårt att förstå vad all hype handlar om. Den här artikeln handlar om de olika för- och nackdelarna med LED-TV. Tekniken bakom LED är inte så svår att förstå. Led är en förkortning avr light emission diode, medan LCD-skärmen är en förkortning av liquid crystal display. LED-lampan fungerar som bakgrundsbelysning för LCD-skärmen, vilket rent tekniskt innebär att LED är en del av LCD-familjen. Det är något som oftast leder till störst förvirring när man väljer en TV-skärm.

Bildkvalitet

Kanske den mest uppenbara fördelen med en LED-TV är bildkvaliteten. En LED-TV producerar mer levande bilder jämfört med fluorescerande ljus. LED TV-apparaterna har en möjlighet att skapa mörka områden på skärmen och styra dessa, vilket är något som saknas i en traditionell LCD-TV. Både kantbelysning och bakgrundsbelysning har möjlighet att justera svarta nivåer, vilket möjliggör en bättre kvalitet vid mörka scener.

Funktionalitet

Funktionalitet är också en av fördelarna som finns med LED-skärmar. Många av LED-skärmarna är bara en tum tjocka, vilket är en stor skillnad om man jämför med traditionella LCD-apparater. Dessutom är LED-apparater väl lämpade för datoranvändning och för videouppspelning. En annan sak som är värt att nämna här, men som inte är sant för alla LED-apparater som finns på marknaden idag, är att majoriteten av dem har snabbare svarstider när de laddar ner filmer och spel. Många av dagens LED-HDTV-apparater är också utrustade med automatiska rörelser, vilket ger roligare underhållning.

Värde för pengarna

Givetvis kostar LED-TV mer än traditionella LCD-TV. Tekniken som används i sådana apparater gör det dock mer energieffektivt, cirka 20-40% mer energisnåla. Dessutom garanterar många av dagens TV-tillverkare hundra tusen timmars livslängd för LED-apparater. Livslängd och energibesparing är något som man bör ha i åtanke när det gäller val av TV-apparat.