Idag finns det en rad olika sorters skärmar när det gäller TV och datorer. Man kan välja bland exempelvis Plasma och LCD. Men vad är egentligen LCD och hur fungerar detta?

En teknik byggd på flytande kristaller

LCD-TV är en panelteknik byggd på liquid-crystal display, en teknik med flytande kristaller som genom rörelse släpper in eller blockerar ljus. Detta är en teknik som förbrukar mycket mindre ström än exempelvis en plasmaskärm eftersom tekniken snarare är uppbyggd på principen att blockera ljus istället för att avge det. Det finns idag flera olika leverantörer av LCD-TV som inkluderar exempelvis LG, Samsung och Sony.

En LCD-skärm använder antingen en passiv matrisadressering eller ett aktivt matrisadressering. Den aktiva matris skärmen är också känd som en tunnfilmstransistor (TFT) -skärm. Den passiva matris skärmen har ett nät av ledare med pixlar som ligger vid varje skärningspunkt i gallret. En ström sänds över två ledare på gallret för att styra ljuset vid vilken pixel som helst. En aktiv matris har en transistor lokaliserad vid varje pixel-korsning, vilket kräver mindre ström för att styra ljuset hos en pixel. Av denna anledning kan strömmen i en aktiv matrisdisplay slås på och av oftare vilket förbättrar uppdateringshastigheten. Den aktiv matrisadresseringen anses vara en överlägsen teknik.

Fördelarna med att använda sig av en LCD-TV

  • Ingen inbränning av statiska bilder.
  • Finns i mindre storlekar än plasma, så det kan vara ett bättre alternativ beroende på tillgängligt utrymme.
  • Skärmytan på de flesta LCD-skärmar är mindre reflekterande än exempelvis en Plasma-skärm, vilket gör den mindre mottaglig för skärmbländning.

Nackdelar med att använda sig av en LCD-TV

  • En nackdel med LCD-skärmar är att man kan drabbas av långsammare svarstid, vilket kan skapa en försenad effekt när man ser på TV.
  • Vissa modeller är också benägna att ha “skärmdörrseffekten”, vilket innebär att ett svagt nätmönster kan vara synligt.