LCD-skärmar erbjuder bilder som är mycket skarpa med bra färg. Men är fördelarna fler än nackdelarna när det gäller LCD-TV-skärmar? För att svara på detta bör man först förstå hur en LCD-skärm faktiskt fungerar. Nedan följer olika för- och nackdelar med LCD-skärmen.

Fördela som man bör känna till gällande LCD

Ett starkt argument gällande varför LCD-skärmen är bra handlar om den extremt höga upplösningen som erbjuds via LCD. De flesta LCD-skärmar ger samma upplösning som HDTV och man kan finna en bra LCD-skärm i de flesta storlekarna. Vidare så erbjuder också LCD-skärmar riktigt bra färg och återskapar mycket vackra bilder. Jämför man med andra platt-skärmar så kan färgschemat oftast vara något missvisande.

Idag finns det en vidareutveckling av LCD-skärmen som använder LED-lysdiod istället för traditionella lampor som ljuskälla. Dessa TV-skärmar är oftast mycket stora och dyrare alternativ. LED-lamporna avger mer naturligt ljus vilket skapar en bild med mycket högre kvalitet. Glödlampan är oftast något mer gulaktig vilket påverkar skärmens färger. Vidare så är också LCD-skärmen mer energieffektiv. Vissa menar till och med att LCD HDTV är ett av de absolut grönaste alternativen eftersom man använder sig av mindre el. Generellt så beräknar man att LCD-skärmen använder sig av cirka 30% mindre ström.

Nackdelar som man bör känna till gällande LCD

Den främsta nackdelen med en LCD-skärm är för de flesta kunder priset, då det oftast är högre än det som gäller för andra skärmar. Vidare så har LCD-skärmen en sämre reproduktion av mörka och svarta bilder, dessutom så är betraktningsvinkeln mer begränsad jämfört med till exempel en plasmaskärm. Oftast måste man sitta direkt framför TV:n för att få den bästa bilden. Detta kan såklart vara ganska så tråkigt om man har ett stort vardagsrum. Vidare så har också LCD en mer begränsad ljusstyrka och sämre kontrast om rummet är mycket upplyst.